ARTICOLE VINURI

Babeasca Neagră

Băbeasca Neagră este cunoscut sub aproximativ 80 de nume diferite, în mai multe zone ale lumii.

Fiind un soi cu rădăcini adânci în istoria viticulturii (unii ampelografi îl datează undeva prin secolul al XIV-lea), Băbeasca a dezvoltat mai multe variaţii clonale şi mutaţii, dând astfel naştere unor soiuri precum Băbească Albă sau Băbească Gri.

În afara României, Băbeasca Neagră mai poate fi găsit în Republica Moldova, sub numele de Rară Neagră şi cu titlul de „soi naţional”, în Ucraina şi Daghestan, băut ca Chernyi Redkii, respectiv Asil Kara, şi de câţiva ani şi în Statele Unite, fiind îmbuteliat sub numele de Sereksiya. 

La începutul anilor 2000, suprafaţa ocupată de plantaţiile de Băbească Neagră în România era estimată undeva la 6.000 de hectare, evaluare ce poziţiona Băbeasca pe locul de cel mai răspândit soi roşu românesc. În 2008, statisticile indicau o suprafaţă în scădere, de aproximativ 4.500 de hectare. Cifrele actuale, puse la dispoziţie de către Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, arată o scădere a interesului faţă de acest soi din partea producătorilor, Băbeasca ocupând aproximativ 2.570 de hectare (2020), ceva mai puțin decât Feteasca Neagră.

Cu toate că ocupă totuşi o suprafaţă considerabilă în plantaţie, Băbeasca Neagră este aproape inexistentă pe rafturile magazinelor, fiind foarte des întâlnită în cupaje.

Foarte potent în direcţia cantităţii la hectar, dând vinuri lejere, destul de aromate, dar cu aciditate ridicată - caracteristici ce le fac uşor de băut, Băbeasca Neagră a fost considerat, de foarte multe ori pe nedrept, a fi un soi de mâna a doua. Specialiştii consideră că locul de baştină al acestui soi tradiţional românesc, descendent direct din via sălbatică, este podgoria Nicoreşti. Din această regiune, soiul a migrat către cele patru puncte cardinale, stabilindu-se în plantaţie în sudul Moldovei şi în Vrancea, trecând prin Dobrogea şi prin Dealu Mare, până în Banat şi Miniş.

Băbeasca Neagră se apropie destul de mult din punct de vedere al şablonului structural-aromatic de soiuri precum Cadarcă, Zweigelt, Gamay, Pinot Noir sau Blaufrankisch.

Strugurii de Băbească Neagră sunt rămuroşi, cu boabe rare şi neomogene, cantitatea de zaharuri acumulată fiind în medie de 180 g/l, până la 210-220 g/l. Băbeasca Neagră ajunge la maturitate data de 15 sepetmbrie.

Este un soi foarte productiv, asigurând cantităţi foarte mari la hectare, de până la 15.000 de kg/ha, în medie.

La Nicoreşti există o clonă de Băbească Neagră numită şi Crăcană care se deosebeşte în special prin rahisul roşiatic (ciorchinele) şi boabele puţin aplatizate rezultând un vin cu personalitate.

Vinul de Băbeasca Neagră are o o culoare roşu-rubiniu, o fructuozitate medie-ridicată şi o corpolenţă lejeră, datorită taninurilor catifelate, aproape imperceptibile, şi a acidităţii destul de ridicate pentru un vin roşu.

Olfactiv, etalează deopotrivă atât arome de fructe roşii (vişine amărui, prune uscate), cât şi tonuri florale (violete, bujori, iris), sau arome subtile de pământ. Gustativ, vinul este lejer, cu note de fructe roşii, susţinute de o aciditate considerabilă.

 

Asocieri culinare

• carne de vită la grătar

• carne de vită și piept de rață la cuptor cu sos de vin

• brânzeturi maturate moi și tari

• deserturi pe bază de ciocolată

 

BOB-Bebeasca-Neagra