ARTICOLE VINURI

Feteasca Neagră

Soi autohton, aflat de multă vreme în cultură pe suprafeţe însemnate în partea de sud a Moldovei şi în zona de est a Munteniei. În zilele noastre, se cultivă în toată țara, cât şi în afara graniţelor ţării.

Acest soi a mai fost numit Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră, Coada Rândunicii.

Strugurii sunt mijlocii spre mari, cilindro-conici şi biaripaţi, iar boabele mijlocii, sferice şi așezate dens, au pieliţa violaceu închis, intens pruinată. Are o putere mare de creştere, este rezistentă la ger, secetă şi putregai. Fertilitatea este destul de scăzută (uneori în jur de 30%). Feteasca Neagră ajunge la maturitate puţin înainte de Merlot, în general după data de 15 septembrie, având o perioada de vegetaţie de aproximativ 160-170 de zile. Acest soi acumulează uşor cantităţi importante de zahăr (230-240 g/l) şi are o aciditate bună, de peste 7 g/l în acid tartric (dacă producţia nu depăşeşte 7-8 tone/ha). Condiţiile propice pentru dezvoltarea acestui soi sunt oferite de versanţii însoriţi, unde acumulările de antociani ajung la valorile optime pentru acest soi. Ciorchinii (rahisul), se maturizează greu în general, de aceea se impune o atenţie sporită la prelucrare.

Din acest soi se pot obţine atât vinuri roze roze, cât şi vinuri roşii cu potențial de învechire. În funcție de stilurile de vinificaţie, pot rezulta vinuri cu arome variate și cu aciditate bună, taninuri fine, corp mediu spre plin și un nivel de alcool mediu spre mare.

Gustativ și olfactiv se simt fructe precum mure, prune sau vişine negre, codimente maronii şi negre precum scorţişoară, vanilie, piper şi ienibahar. La vinurile maturate îndelung se simte și coajă de pâine prăjită sau piele.

Asocieri culinare

• carne de vită, miel sau porc mistreț la grătar

• rață la cuptor cu glazură și codimente verzi

• carne de vită sau miel la cuptor în sos concentrat de vin

• brânzeturi maturate

• deserturi pe bază de ciocolată 

 

BOB-Feteasca-Neagra